Als een medewerker niet kan werken spreken we van verzuim. Dat is in Nederland rond de 5% per jaar. Of het verzuim nu kort of lang is: het kost veel geld. Een verzuimverzekering dekt de financiële risico's van verzuim.
Een zieke medewerker kost elke dag tussen de 250 en 400 euro. Dat zijn kosten voor het loon wat je moet doorbetalen, kosten voor vervanging, derving aan productie en andere verzuimkosten. Deze kosten kunnen flink oplopen bij langdurig verzuim zoals bij een burn-out. Met een verzuimverzekering dek je de kosten die hierbij komen kijken.
Als werkgever heb je een aantal verplichtingen rondom verzuim en re-integratie die voortkomen uit de wet verbetering poortwachter. Zo moet je een ziekmelding binnen een week doorgeven aan je arbodienst. Is een medewerker langer dan 6 weken ziek, dan moet er een plan van aanpak worden gemaakt en een re-integratie dossier. Op een gegeven moment moet ook het UWV worden ingelicht en volgen er nog andere verplichtingen. Uiteindelijk kan het zijn dat je tot 2 jaar het loon moet doorbetalen van een zieke medewerker. Allemaal zaken waar je als werkgever voor kunt verzekeren met de juiste verzuimverzekering.
In de basis ben je met een verzuimverzekering verzekerd voor loondoorbetaling bij verzuim. Daarnaast zijn er meer opties:
Wat de beste verzuimverzekering is voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal medewerkers. Neem contact op met onze (RVI) adviseurs om te kijken wat er mogelijk is.
Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op.
Zijn mijn zonnepanelen meeverzekerd?
+ -Zonnepanelen zijn niet altijd standaard meeverzekerd, check dit in je polis. Als het niet standaard is meeverzekerd kun je hiervoor een extra dekking voor afsluiten.
Hoe wordt de verzekerde som vastgesteld van mijn inboedel en opstalverzekering?
+ -De verzekerde som voor je verzekering wordt meestal bepaald aan de hand van de herbouwwaarde, wat de kosten zijn om je huis opnieuw te bouwen, vaak berekend met een tool. Voor je inboedelverzekering wordt de waarde van je bezittingen geschat, meestal via een inboedelwaardemeter die rekening houdt met de gemiddelde kosten van je spullen. Als je een uniek huis hebt, kan een taxatie nodig zijn om nauwkeuriger de herbouwwaarde vast te stellen.
Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland?
+ -Een zorgverzekering, WA verzekering voor motorvoertuigen en een opstalverzekering als je een koopwoning hebt.
Wat is mijn eigen risico? En wat houdt het in?
+ -Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je zorgkosten maakt, voordat je zorgverzekering de rest vergoedt. In 2024 is dit €385 en dit geldt elk jaar opnieuw.
Hoe meld ik een schade?
+ -Een schade meldt je eenvoudig via het schadeformulier. Kom je er niet uit? Neem even contact op.